Ζύμη αφράτη

1:58 μ.μ.

dough




Η ιδανική ζύμη για οτιδήποτε φτιάχνετε στο σπίτι!


Για πιτάκια, πεϊνιρλί, τυρόψωμα, ακόμη και πίτσα!
Είναι τόσο αφράτη και νόστιμη, που εγγυάται την επιτυχία σε ό, τι φτιάξετε.
Το μυστικό είναι στο αλεύρι! Σκληρό και λίγο κίτρινο, για μια πιο ιδιαίτερη γεύση!
Καλύτερα να την αφήσετε 2-3 φορές να φουσκώσει ώστε να ενεργοποιηθεί καλά η μαγιά. Άμα όμως δεν μπορείτε να περιμένετε μπορείτε να την αφήσετε μόνο μια φορά και ακόμη μια πριν την βάλετε στο φούρνο.
Δοκιμάστε την και ετοιμαστείτε να την ξαναφτιάξετε με οποιαδήποτε αφορμή!




Υλικά:

·                     3 φ. μαγιά ξερή
·         2 ποτ. Νερό χλιαρό
·         4 κ.σ. ζάχαρη
·         1 φλ. Καφέ λάδι
·         Αλεύρι σκληρό (1 κιλό και 9κ.σ.)
·         Αλεύρι κίτρινο (7 κ.σ)
·         Αλάτι (1 κ.γλ.)



Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Διαλύουμε και την μαγιά.
  2. Βάζουμε και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός.
  3. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να βγάλει φουσκάλες (περίπου 30 λεπτά).
  4. Βάζουμε το λάδι, το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
  5. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
  7. Η ζύμη δεν είναι πολύ σκληρή. Κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
  8. Φτιάχνουμε ότι επιθυμούμε και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει πριν το βάλουμε στον φούρνο (περίπου 30 λεπτά).
  9. Ψήνουμε στους 180 σε αντιστάσεις.


Tips*

  • Άμα δεν μπορείτε να περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη 3 φορές, μπορείτε να την αφήσετε μόνο μια φορά και ακόμη μια πριν την βάλετε στο φούρνο.
  • Το κίτρινο αλεύρι δίνει μια πιο ιδιαίτερη και νόστιμη γεύση. Μπορεί, ωστόσο, άμα θέλετε, να παραληφθεί. Αντικαταστήστε το με ίδια ποσότητα σκληρού.
  • Η ποσότητα βγαίνει αρκετή. Μπορείτε να κάνετε την μισή δόση.


Καλή επιτυχία και καλές δημιουργίες!!!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram