Γευστική απόδραση στο Γαλαξείδι

10:16 μ.μ.


a ''sweet'' trip to Galakseidi



Οι Νότιοι το γνωρίζουν καλά καθώς αποτελεί έναν μαγικό προορισμό για τις αποδράσεις τους. Για τους Βόρειους παραμένει λίγο άγνωστο ακόμη. Όλοι όσοι ξέρουν όμως για το Γαλαξείδι μιλάν για την απαράμιλλη ομορφιά του, το νησιωτικό του ύφος, την παραμυθένια όψη του και για το δέος του ένδοξου ναυτικού παρελθόντος του που σε κατακλύζει περιφερόμενος στα γραφικά σοκάκια του.


Κάπου εκεί, λοιπόν, σε αυτό το μικρό χωριό βρέθηκε και η ομάδα του Food States για το γευστικό της ταξίδι. Η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς μπορεί να είναι μικρό το χωριό, αλλά τα τοπικά του γλυκά είναι πολλά! Η φίλη μας, λοιπόν, Ελένη Θεοδωροπούλου, με καταγωγή από το Γαλαξείδι και συνιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου του χωριού, μας προσκάλεσε πρόθυμα στα μέρη της κι εμείς δεν μπορούσαμε παρά να δεχτούμε την πρόσκλησή της.



Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο το χωριού, για να κατέβουμε προς το καθιερωμένο λιμανάκι των παραθαλάσσιων οικισμών, συναντήσαμε στα δεξιά μας το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο του χωριού. Το μοναδικό ζαχαροπλαστείο του Γαλαξειδίου που παρασκευάσει χειροποίητα, με αγνά υλικά και με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, τα τοπικά γλυκά του χωριού, το «Κονάκι». Πανέμορφο, διακοσμημένο με γήινα στοιχεία, πέτρες και ξύλα, σε προσκαλεί να μπεις μέσα.





Η φιλικότατη και πάντα πρόθυμη Ελένη, μια από τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού, μας υποδέχτηκε με το χαμόγελο στο ζαχαροπλαστείο και μας ξενάγησε σε ένα γλυκό, γευστικό ταξίδι…


Αρχικά, γευτήκαμε το πιο γνωστό γλυκό του χωριού. Το περίφημο γαλαξειδιώτικο ραβανί!



Αλλά δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ραβανί! Αν δεν έχετε επισκεφτεί το Γαλαξείδι δεν πρόκειται να το γευτείτε πουθενά αλλού! Γιατί; Γιατί παρασκευάζεται μόνο στο Γαλαξείδι και μόνο στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, «το Κονάκι».


 Το κύριο συστατικό του γαλαξειδιώτικου ραβανί είναι το ρύζι! Ένα απλό γλυκό με 4 μόνο υλικά. Νερό, ρύζι, ζάχαρη και λάδι που σερβίρεται με κανέλα και άχνη ζάχαρη. Το αποτέλεσμά του όμως είναι μοναδικό! Η πλούσια, ελαφρώς γλυκιά γεύση του και η πυκνή υφή του σε καθηλώνουν σε κάθε μπουκιά. Την όλη παράσταση, όμως, «κλέβει» η ελαφριά κρούστα που σχηματίζεται πάνω από το γλυκό και το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο!



Το ραβανί πωλείται σε μικρά ταψάκια ή με το κομμάτι. Εμείς όμως προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κομμάτι. Το ραβάνι σε κομμάτια ψήνεται σε μεγάλο, ειδικό τσίγκινο ταψί και η νοστιμιά του είναι απερίγραπτη!
Ένα γλυκό παράδοσης και αιώνων που σίγουρα πρέπει να γευτείτε! Όλοι χωρίς εξαίρεση. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι που «στολίζονται» με μια γκριμάτσα αιφνιδιασμού όταν ακούν πως στο γλυκό περιλαμβάνεται ρύζι. Η γεύση του θα τους αλλάξει γνώμη…


Πέρα από το ραβανί, στο Γαλαξείδι τιμούν και αγαπούν ιδιαίτερα το αμύγδαλο! Οι λέξεις χάνουν την σημασία τους όταν καλείται κανείς να περιγράψει το γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο! Ναι… κι όμως! Ένα γλυκό του κουταλιού που δεν μοιάζει με τα άλλα. Ένα γλυκό που θυμίζει πάστα αμυγδάλου. Ένα γλυκό που παίρνεις το κουτάλι, το γεμίζεις χωρίς φειδώ,  το γεύεσαι, κλείνεις τα μάτια και το απολαμβάνεις.. Αυτό!



Με το αμύγδαλο, ακόμη, οι παλιότεροι γαλαξειδιώτες έφτιαχναν και μπουκίτσες αμυγδάλου! Το ζαχαροπλαστείο «το Κονάκι» έχει τυλίξει αυτές τις μπουκίτσες με διάφανο σελοφάν σε σχήμα καραμελίτσας. Τόσο χαριτωμένες… Πρόκειται για γλυκό του κουταλιού επικαλυμμένο με ένα στρώμα κρυσταλλικής ζάχαρης.


Στο Γαλαξείδι, επίσης, θα βρει κανείς τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά. Γλυκά που είναι γνωστά σε νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

Εισερχόμενος κανείς στο ζαχαροπλαστείο «το Κονάκι» δεν θα του είναι απαρατήρητα τα πολυάριθμα πολύχρωμα βάζα που σχεδόν κατακλύζουν τον χώρο. Βαζάκια με σπιτικές μαρμελάδες και κομπόστες σε μεγάλη ποικιλία φρούτων. Και μόνο η ωραία, πολύχρωμη εικόνα των βάζων με τα έντονα, φυσικά χρώματα των φρούτων σε καλεί να δοκιμάσεις απ’ όλα! Και το καλύτερο; Είναι όλα σπιτικά, αγνά και χειροποίητα! Χωρίς ίχνος συντηρητικών και πρόσθετων υλικών.








 Στο "Κονάκι'' θα βρει κανείς και άλλα γλυκά όπως τυλιχτά, σιροπιαστά, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, λουκούμια, παγωτίνια κ.α.








Αφού γευτήκαμε όλες τις μοναδικές γαλαξειδιώτικες νοστιμιές, γνωρίσαμε και τους γονείς της Ελένης. Μια γυναικεία φιγούρα, πάντα καθισμένη στο μεγάλο παράθυρο του ζαχαροπλαστείου, περνώντας την ώρα της συνήθως κεντώντας ή πλέκοντας (καθώς κάποιες κινητικές δυσκολίες δεν της επιτρέπουν να παραμένει όρθια για πολύ ώρα), η μαμά της. Μια γυναίκα με δυναμική προσωπικότητα και μεγάλη αγάπη για την ζαχαροπλαστική.


Σε ένα από τα τραπεζάκια έξω από το ζαχαροπλαστείο, καθίσαμε και ήπιαμε τον καφέ μας με τον μπαμπά της Ελένης. Ένας παραδοσιακός άντρας, ιδιαίτερα φιλικός, συμπαθητικός και πρόσχαρος, μας «ξενάγησε» στο παρελθόν του Γαλαξειδίου εξιστορώντας μας με πολύ μεράκι και προθυμία παλιές ιστορίες και άγραφα μυστικά του τόπου.



Και αφού «γευτήκαμε» το Γαλαξείδι και μάθαμε για την ιστορία και το παρελθόν του, ξεκινήσαμε για να το περπατήσουμε κιόλας… Μια βόλτα στο μικρό χαριτωμένο λιμανάκι του, μια επίσκεψη και ένα κερί στην μεγάλη εκκλησία του, στον ναό του Αγίου Νικολάου, μια ξενάγηση στο περίφημο, πλούσιο σε υλικό, ναυτικό μουσείο και ένας περίπατος στα πανέμορφα στενά και σοκάκια.

Και να που ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουμε το όμορφο Γαλεξείδι…. παίρνοντας μαζί μας όλες αυτές τις παραμυθένιες εικόνες του, νιώθοντας λίγο σαν να έχουμε πραγματοποιήσει ένα μικρό ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν του, έχοντας ακόμα την γεύση του γλυκού, ιδιαίτερου ραβανί του και δίνοντάς του την υπόσχεση πως θα το ξαναεπισκεφτούμε με την πρώτη ευκαιρία.



Εις το επανιδείν...

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram