Το Food States στις ''Ημέρες Γαστρονομίας''

11:41 π.μ.


 Food States in ''Gastronomy days''



Το Food States βρέθηκε στις 24 Μαΐου στο μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα στις «Μέρες Γαστρονομίας». Μια συνάντηση για την ελληνική γαστρονομία που λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο και είναι ανοιχτή σε όλους! Η διοργάνωση διήρκησε 3 μέρες, 22-23-24 Μαΐου και το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσια.  Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Reason to: και του Μουσείου Μπενάκη. Στο πλαίσιο αυτής, η Reason to: συνεργάζεται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το εξειδικευμένο δίκτυο Food Concepts . Περισσότερες πληροφορίες στο: www.imeres-gastronomias.gr
Κάθε χρόνο η διοργάνωση «τιμάει»  μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και αναδεικνύει τα προϊόντα της και τους τοπικούς παραγωγούς. Φέτος, τιμώμενη περιοχή ήταν η Πελοπόννησος και η έκθεση τοπικών προϊόντων ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Ελιές καλαμών, λάδι, μαρμελάδες, γάλα, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, κρασί… όλα με γεύση και άρωμα Πελοποννήσου! Γεύσεις, λοιπόν, μυρωδιές, πρωτότυπα προϊόντα αλλά και πολλά χαμόγελα από όλους. Γιατί άλλωστε, φαγητό και καλή διάθεση πάντα συνδυάζονται!






 


Μια σπουδαία εμπειρία και μια πολύ όμορφη εκδήλωση! Το πάθος μας για αυτό που κάνουμε μας οδήγησε σε αυτή την διοργάνωση και περάσαμε όλη την μέρα μας εκεί. Μια ολόκληρη μέρα γεμάτη γεύσεις, μυρωδιές, καλή διάθεση, σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις και πολλές καλές γνωριμίες!
Το πρωί η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο παιδικό κοινό. Βιωματικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα διατροφής για τους μικρούς κύριους και κυρίες.

 


Στην συνέχεια, παρακολουθήσαμε την πλούσια έκθεση τοπικών προϊόντων της Πελοποννήσου. Από πού να πρωτοξεκινήσουμε; Ας κάνουμε μια κυκλική διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος για να «περιπλανηθείτε» κι εσείς σε όλους τους πάγκους της έκθεσης.

Αρχικά, ο πάγκος της Πελοποννήσου. Τοπικά προϊόντα εκτεθειμένα που καλωσόριζαν το κοινό μέσα στην έκθεση.

Φρέσκα φρούτα μύριζαν στην συνέχεια. Μαρμελάδες, χυμοί και σιρόπια από το «Ροδάμι» (www.rodamy.gr) . Δοκιμάσαμε τον φρέσκο, φυσικό χυμό ρόδι που πραγματικά μας άφησε άφωνους. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά, γεμάτος βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και με πλούσια, γλυκιά γεύση! Η φυσικότητα και αγνότητα των προϊόντων μας κέρδισε.



 



 



Πιο δίπλα μας καλούσε το φρέσκο λάδι ελιάς από το all organic greek garden (allorganic.gr). Φυσικές μαρμελάδες, λάδι ελιάς και αγουρέλαιο. Μικρές μπουκίτσες ζυμωτού ψωμιού για να δοκιμάσουμε και φυσικά η δοκιμή έγινε! Τα λόγια περιττά... Ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα το αγουρέλαιο για την πλούσια, γεμάτη, συμπυκνωμένη γεύση, σύσταση και άρωμα του. Και φυσικά δεν τυχαίο καθώς το λάδι παράγεται από οργανικές ελιές. Μια γεύση που έκανε άθελά μας να ταξιδέψουμε για λίγο στο παρελθόν και να σκεφτούμε πως κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν και το αγνό λάδι για το οποίο έκανα λόγο οι πρόγονοί μας. Με μια αγνή, λοιπόν, γεύση αυθεντικού ελαιολάδου ελαιολάδου, συνεχίσαμε την πορεία μας..

 





Και ο δρόμος μας μας οδήγησε στο παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου. Σαμουσάζ! Σιροπιαστό γλυκό με φύλλο και σουσάμι που θυμίζει κάτι από μπακλαβά όμως «μυρίζει» Πελοπόννησο. Γλυκό όσο πρέπει, σιροπιασμένο, γευστικό, με γεύση σουσαμιού…

Και κάπου σε αυτό το σημείο, μας «τράβηξε» κυριολεκτικά από την μύτη το έντονο άρωμα φρέσκου πορτοκαλιού. Και τι μας περίμενε; Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα και άρωμα μεθυστικά πορτοκαλένιο! Σε 2 εκδοχές. Πορτοκαλάδα με ανθρακικό και χωρίς. Και από γεύση; Εννοείται πως δοκιμάσαμε! Οι Λακωνικοί Κήποι (www.laconicgardens.gr) μας σέρβιραν πρόθυμα και από τα δυο προϊόντα. Τι να πούμε.. τέτοια γεύση δεν υπάρχει! Πιο πλούσια γεύση πορτοκαλιού, δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει και ειδικότερα σε πορτοκαλάδα με ανθρακικό! Ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε πως πραγματοποιεί κυρίως εξαγωγές καθώς στις χώρες του εξωτερικού προτιμάν το γνήσιο και καλό προϊόν. Μας σύστησε επίσης το ελληνικό ούζο. το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο που παράγει. Οι συσκευασίες τους πραγματικά πρωτότυπες και στυλάτες. Λίγο πριν φύγουμε μας πρόσφερε και το νέο προϊόν του. Γλυκιές αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού.

 

 


 


Και μπορούμε πλέον να το επιβεβαιώσουμε. Οι  φήμες για τα Πελοποννησιακά πορτοκάλια δεν είναι φήμες. Ξεχωρίσουν για την πλούσια γεύση, γεύση πραγματικά ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ. Αν δεν κάποιος δεν έχει δοκιμάσει δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτήν την μοναδικότητά τους.

 Γλυκό του κουταλιού ελιά έχετε ξανακούσει; Εμείς ναι.. δεν είχαμε όμως δοκιμάσει ποτέ! Και  να μου είχαμε αυτήν την ευκαιρία. Γλυκό του κουταλιού με ελιά καλαμών, στο κέντρο ένα ολόκληρο αμαύγδαλο, συνοδεύμένο με διάφορα μπαχαρικά. ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Η γεύση της ελιάς κυριαρχεί και δένει τόσο αρμονικά με το γλυκό. Ταιριάζει ιδανικά με τα μπαχαρικά. Εκπληκτικό το αποτέλεσμα. Δοκιμάσαμε, επίσης, και μια άλλη εκδοχή αυτού του γλυκού. Συνοδευμένο από σοκολάτα! Πλάκα σοκολάτας με συνοδεία γλυκό του κουταλιού ελιάς.Εμπειρία γεύσης! Και δεν τελειώσαμε ακόμη εδώ. Γευτήκαμε και λευκή σοκολάτα με κορινθιακή σταφίδα! Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μπαχαρικά, σιρόπια...ο πάγκος της "Πυλιακής Γης Χειροποίητα Εδέσματα" (www.pyliakigi.gr) ήταν γεματος τοπικά προϊόντα. Προϊόντα που ξεχώριζαν για την ποιότητά τους, την πρωτοτυπία τους, την γεύση τους αλλά και από την προσπάθεια να "παντρευτεί" το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, η συγκεκριμένη εταιρία έχει κιόλας  βραβευτεί. Ένας παγκος που ήταν από μόνος του μια εμπειρία


 

 


 
 
 

 


Ένας συμπαθητικός κύριος μας κάλεσε, έπειτα, να δοκιμάσουμε τουρσί σκόρδου. Τουρσί σκόρδου; Εμείς πάντως δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει. Ήμασταν λίγο διστακτικοί στην αρχή όμως δοκιμάσαμε! Αλμυρό, ξινούτσικο, με μια ελαφριά νότα και άρωμα σκόρδου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έκαιγε καθόλου και ότι ήταν πιο εύπεπτο από το ωμό σκόρδο. Για όσους αγαπούν το τσιπουράκι, ρακιές, γράπες και λατρεύουν τα μεζεδάκια, το συνιστάμε ανεπιφύλακτα! Τουρσί σκόρδου από τον παραγωγό «Σουλιώτης Αναστάσιος», λοιπόν! Στον ίδιο πάγκο γευτήκαμε γευστικότατο, αφράτο τσουρέκι και πλούσιο γάλα με πραγματική, ''γεμάτη'' γεύση γάλακτος (www.togalatoumoria.gr)!


 





Στην συνέχεια, παρακολουθήσαμε το γεμάτο ενδιαφέρον Culinary Seminar «Εισαγωγή στην Μοριακή Κουζίνα» από τον Αθηναγόρα Κωστάκο. Οι γνώσεις του Αθηναγόρα, η ζωντανή παρουσίαση και ο κατατοπιστικός λόγος του, κέντρισαν την προσοχή του κοινού. Παρακολουθήσαμε διάφορες τεχνικές της μοριακής κουζίνας που πραγματικά το αποτέλεσμα αγγίζει άλλες διαστάσεις! Σπαγγέτι από κόκα κόλα, μύδια μέσα σε σφαιρίδια από σάλτσα λεμονιού, φρούτα εμποτισμένα με αλκοόλ μέσω της διαδικασίας ώσμωσης, αέρινος αφρός από γάλα, μπουκίτσες γεμιστών τυλιγμένα με ζελατινοποιημένη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς σε σχήμα ντομάτας, ενώ μας παρουσίασε επίσης και το ιδιαίτερα ευεργετικό μαύρο σκόρδο. Στο τέλος, δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο για την συνέχεια! Ως food bloggers πραγματικά το λατρέψαμε. Ο σεφ και στυλίτσας Marco Rossi και η φωτογράφος Δανάη Ίσαρη από το Maintanosdotcom  παρουσίασαν με τίτλο "Food styling & Photography workshop". Μέσα σε ένα απόλυτα φιλικό κλίμα και οι δυο ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικοί, μεταδοτικοί και με πολλές γνώσεις τις οποίες δεν δίστασαν να μοιραστούν απλόχερα μαζί μας. Είδαμε, σχολιάσαμε και συζητήσαμε πάνω σε φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν σκηνοθετήσει και τραβήξει, ο Marco έστησε live μπροστά στο κοινό, με φυσικά υλικά, μια εικόνα με θέμα το πρωινό και έπειτα η Δανάη την φωτογράφισε και στην συνέχεια την επεξεργάστηκαν. Η καλή διάθεση, η δημιουργικότητα,  το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνουν ακτινοβολούσαν σε όλη την διάρκεια του εργαστηρίου.


 

 

 


 Παράλληλα με αυτό το σμεινάριο, στην εξωτερική σκηνή ο Αθηναγόρας Κωστάκος μαζί με τον σεφ Τσίλια ετοίμαζαν ένα διαφορετικό hot dog. Με καλαμαράκι τηγανιτό και χειροποίητη κέτσαπ. Ένα gourmet fast food για απαιτητικούς ουρανίκσους. Οι εκπαιδευμόνοι μάγειρες του Ι.Ε.Κ. 'Le Monde'' (οι οποίοι παρευρίσκονταν εκεί όλη την μέρα και βοηθούσαν όποιον μαγέιρευε στην κεντρική σκηνή) σέρβιραν τα πρωτότυπα hot dog στο κοινό.


 







Γεμάτοι γνώσεις, λοιπόν, κι αισθανόμενοι κι εμείς λίγο πιο δημιουργικοί, επισκεφτήκαμε τον χώρο του café για ένα μικρό διαλειμματάκι. Και ποιον συναντήσαμε εκεί; Ψηλή, μελαχρινή, αδύνατη… Δεν περνάει κι εύκολα απαρατήρητη! Την Marisa Churchill! Με το πάντα χαμογελαστό πρόσωπό της και την θετική της ενέργεια μας υποδέχτηκε πολύ θερμά, συζητήσαμε και βγήκαμε φωτογραφίες μαζί της. Είναι από εκείνες τις στιγμές που σιγουρεύεσαι πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την μαγειρική/ ζαχαροπλαστική έχουν άλλη αύρα. Φιλικότατη και πρόθυμη, ευδιάθετη και θα προσθέσουμε και κούκλα! Δώσαμε λόγο και την περιμένουμε πλέον να μαγειρέψουμε μαζί Θεσσαλονίκη που όπως μας είπε έχει χρόνια να την επισκεφτεί και θα ήθελε πολύ να την ξεναγήσουμε.

 


Πρώτοι, πρώτοι, λοιπόν, για να δούμε την Marisa Churchill να μαγειρεύει on stage. Με την θετική της διάθεση, όπως πάντα, και το χαμόγελο, δημιούργησε μια ελαφριά μους σοκολάτας με γιαούρτι την οποία σέρβιρε με ηλιόσπορους και ελαιόλαδο και ένα κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο. Το κέικ πραγματικά φανταστικό! Πλούσια, ξινούτσικη γεύση με πολύ έντονη την παρουσία του λεμονιού, ενώ οι παπαρουνόσποροι πρόσθεταν μια πιο τραγανή υφή, όπως οι ξηροί καρποί σε ένα κέικ. Εδικά σε όσους αγαπάνε τα λεμόνια το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!


 

 

 

 


 


 




Σειρά για το τελευταίο σεμινάριο-συζήτηση, αφιερωμένο στους food bloggers. 3 food bloggers (κανονικά ο αριθμός τους ήταν 5 αλλά οι δυο δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν) μίλησαν στο κοινό για τα μπλογκ τους, για τον λόγο, τον σκοπό και την αφορμή ύπαρξής τους και παρουσίασαν στο κοινό κάποιες φωτογραφίες και στιγμιότυπα από το μπλογκ τους. Τον λόγο είχαν οι: Δημήτρης Παπαζυμούρης (Cusino di Caruso), Ξανθή Μπαξεβάνη (Asproylas.gr) και Κατερίνα Ντεληδήμου (Culinaryflavors.gr).

 

Η ώρα πέρασε πια, ο ήλιος έπεσε, το ρολόι έδειξε 9 το βράδυ και… itparty time!
Η εξωτερική σκηνή γέμισε με ποτήρια για κοκτέιλ, ποτά, αλκοόλ και barmen. Όλοι ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα κοκτέιλ που ετοίμαζε ο μπαρμαν για το κοινό. Φυσικά, το άρωμα της Πελοποννήσου παρέμεινε και εδώ! Κοκτέιλ με γεύση λεμόνι! Αλλά όχι οποιοδήποτε κοκτέιλ. Περιείχε και καπνιστή πάπρικα, με την οποία μάλιστα είχε καλυφθεί και το χείλος του ποτηριού που το σέρβιραν . Μοναδική γεύση για απαιτητικούς και γνώστες του κοκτέιλ. Μουσική, λοιπόν, αλκοόλ, κοκτέιλ, κρασί, καλή διάθεση..!



 

 


Και κάπως έτσι έφτασαν στο τέλος τους οι «Μέρες Γαστρονομίας». Ένα γευστικό ταξίδι ως την Πελοπόννησο που μόνο θετικές εντυπώσεις και μια αξέχαστη εμπειρία είχε να προσφέρει. Θα θέλαμε να δώσουμε και τα προσωπικά μας συγχαρητήρια για την  πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση και αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής γης και παράδοσης. Δώσαμε υπόσχεση πως του χρόνου θα είμαστε και πάλι εκεί για να απολαύσουμε 3 «Μέρες Γαστρονομίας»!


Οι ομάδα του Food States:
Λευτέρης Παναπακίδης
Δήμητρα Τσαλκιτζή


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram