Συμβουλές για την καλύτερη λαγάνα!

11:12 μ.μ.

tips for the best ''lagana''



Λαγάνα, χαρταετός, χαλβάς, ελιές, εξοχή... συνθέτουν το σκηνικό της Καθαράς Δευτέρας.

Για όσους έχουν το μεράκι και την όρεξη να ετοιμάσουν, μόνοι τους, σπιτικές λαγάνες οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν αρκετά!



Τα υλικά της λαγάνας:

1. Προτιμήστε αλεύρι σκληρό. Θα το βρείτε και ως αλεύρι για ψωμί, για ζυμωτό, χωριάτικο αλεύρι. Πουλάνε και σε σούπερ μάρκετ και σε φούρνους. Μην χρησιμοποιήσετε αλεύρι μαλακό. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο καλό. Θα θυμίζει ένα πρόχειρο, κακής ποιότητας ψωμί. Αντίθετα, με το σκληρό αλεύρι η λαγάνα θα είναι πιο νόστιμη, από μέσα πιο αφράτη και πλούσια, με περισσότερες ίνες, και θα φουσκώσει καλύτερα. Δείτε την διαφορά στην παρακάτω φωτογραφία. Αριστερά είναι με μαλακό αλεύρι και δεξιά με σκληρό (Ζητάμε συγγνώμη για την κακή ανάλυση της φωτογραφίας). 




2. Μαγιά. Απαραίτητο συστατικό για να φουσκώσει η λαγάνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε νωπή είτε ξερή. Η αναλογία μεταξύ τους είναι:


  • 30 γρ. νωπή μαγιά = 1 φακελάκι ξερή (9γρ.)
Από άποψη ευκολίας, η ξερή είναι καλύτερη γιατί δεν χρειάζεται να την ενεργοποιήσετε. Την προσθέτετε απευθείας στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.
Αν χρησιμοποιήσετε νωπή, πρέπει να την διαλύσετε σε νερό πριν την χρησιμοποιήσετε. Πώς; Σπάστε με τα χέρια σας την μαγιά, και διαλύστε την σε ζεστό νερό (όχι καυτό) με λίγη ζάχαρη (η οποία ''θρέφει'' την μαγιά). Σκεπάστε την με μεμβράνη και αφήστε την για 15 λεπτά περίπου. Θα αρχίσει να φουσκώνει και να βγάζει φουσκάλες. Είναι έτοιμη!
Το ποιο είδος θα χρησιμοποιήσετε είναι προσωπική υπόθεση. Να θυμάστε όμως, πως η νωπή έχει πιο έντονη αυτή την χαρακτηριστική γεύση και άρωμα της μαγιάς. Αν σας αρέσει λοιπόν αυτή η ένταση χρησιμοποιήστε την νωπή, αν όχι την ξερή. Εμείς πάντως προτείνουμε ανεπιφύλακτα την νωπή μαγιά! 

3. Σουσάμι. Απαραίτητο υλικό για την λαγάνα. Μην το παραλείψετε (εκτός βέβαια και αν υπάρχουν κάποιο λόγοι υγείας). Μπορείτε να βάλετε και άσπρο και λίγο μαύρο σουσάμι.

4. Νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για την ζύμη πρέπει να είναι χλιαρό/ζεστό (για να βοηθήσει τη μαγιά να φουσκώσει πιο γρήγορα). Όχι όμως καυτό ή βραστό. Σε αυτή την περίπτωση θα καταστρέψει την μαγιά και η λαγάνα δεν θα φουσκώσει.


Το ψήσιμο της λαγάνας:

1. Βαθμοί ψησίματος. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το ψήσιμο της λαγάνας. Κάποιοι την ψήνουν στους 200 βαθμούς, άλλοι στους 180, και άλλοι με εναλλαγές στην θερμοκρασία (τα πρώτα λεπτά σε πιο δυνατό φούρνο, έπειτα σε πιο χαμηλό και μετά πάλι σε δυνατό). Όποιον τρόπο και να ακολουθήσετε, ν α είστε σίγουροι, πως η λαγάνα θα ψηθεί! Αν θέλετε να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη, ψήστε την στους 180 και το τελευταίο 5λεπτο- 10λεπτο, δυναμώστε στους 200 για να γίνει πιο τραγανή.

2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο πάντα φούρνο.

3. Ώρα ψησίματος. Εξαρτάται καθαρά από δυο παράγοντες. Από το μέγεθος της λαγάνας και από τον φούρνο. Οι λαγάνες με το συνηθισμένο μέγεθος χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Άμα είναι μικρότερες, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο, και άμα είναι μεγαλύτερες, περισσότερο. Επίσης, άμα ο φούρνος είναι δυνατός, θα ψηθούν πιο γρήγορα, ενώ άμα δεν είναι τόσο δυνατός, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα. Συμπέρασμα: Ρίχνετε καμιά ματιά στη λαγάνα που ψήνεται. Δεν είναι τίποτα δεδομένο.

4. Ψήσιμο. Η λαγάνα είναι ένα τραγανό είδος άρτου. Για αυτό και είναι καλύτερα να την αφήσουμε να πάρει ένα καλό χρωματάκι. Αν ωστόσο δεν μας αρέσει, μπορούμε να την κάνουμε και πιο αφράτη.

5. Επίσης, για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη, απλώστε πάνω στο ταψί που θα βάλετε την λαγάνα, αντικολλητικό χαρτί. Και δεν θα κολλήσει η λαγάνα ώστε να χαλάσει η όψη της, και δεν θα σας δυσκολέψει το ταψί στο πλύσιμο.


Ακόμη:

1. Πάχος της λαγάνας. Το χαρακτηριστικό της λαγάνας είναι ότι είναι λεπτή και τραγανή. Ανοίξτε φύλλο πάχους περίπου όσο 1 δάχτυλο (ή και πιο λεπτό). Μην φοβάστε ότι θα γίνει πάρα πολύ λεπτή, ούτως ή άλλως, στο ψήσιμο θα φουσκώσει.

2. Όταν την βγάλετε από τον φούρνο, βάλτε την σε μια σχάρα να κρυώσει και μην την αφήσετε μέσα στο ταψί. Με αυτό τον τρόπο θα κρυώσει και από πάνω και δεν θα μαζέψει όλη την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να γίνει μαλακή και υγρή από κάτω.

3. Όταν κρυώσει, τυλίξτε την με μια πετσέτα για να μείνει μαλακή και αφράτη. Αλλιώς η κόρα γίνεται πολύ σκληρή.



Δείτε την συνταγή για την  ΛΑΓΑΝΑ (πατήστε πάνω για να ανοίξει ο σύνδεσμος)


Αυτά!
Ακολουθήστε τις συμβουλές και η επιτυχία στην δική σας, σπιτική λαγάνα θα είναι σίγουρη!



Καλή επιτυχία και καλή Καθαρά Δευτέρα!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram