Λαγάνα

11:06 μ.μ.

lagana (greek traditional bread)


Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται; Δεν γίνεται!


Η γνωστή σε όλους μας λαγάνα δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα.

Πρόκειται για ένα λεπτό, τραγανό ψωμί με σουσάμι με τις χαρακτηριστικές λακουβίτσες πάνω στην επιφάνειά του. Είναι ένα άζυμο ψωμί που δεν περιέχει προζύμι. 
Η συνταγή, το έθιμο και η παράδοση της λαγάνας χάνονται μέσα στην ιστορία του χρόνου. Αναφορές υπάρχουν ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Τα υλικά της είναι απλά και η διαδικασία παρασκευής εύκολη και γρήγορη. Με αυτό τον τρόπο δηλώνεται ότι την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία για το Πάσχα και πως για 40 μέρες θα τρώμε λιτά, απλά και ταπεινά. Θα τρώμε για να συντηρηθούμε κι όχι για απόλαυση και λαιμαργία.





Υλικά (για 2 μεγάλες λαγάνες ή 3 μεσαίες):

·         40 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη (των 9 γρ.)
·         2 φλ. ζεστό νερό (όχι βραστό)
·         1 κ.σ. αλάτι
·         4 κ.σ. λάδι
·         2 κ.σ. ζάχαρη
·         1 κιλό αλεύρι σκληρό (χωριάτικο, για ψωμί, για ζυμωτό)
·         σουσάμι


Εκτέλεση:

1.    Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά: Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την ζάχαρη. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά περίπου (να αρχίσει να φουσκώνει και να βγάζει φουσκάλες).
2.    Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά σε σκόνη δεν χρειάζεται να κάνουμε το παραπάνω, περνάμε κατευθείαν στο επόμενο βήμα.
3.    Κοσκινίζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το λάδι.
4.    Ζυμώνουμε, παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι από τριγύρω. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ακόμη αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε μια  ζύμη μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη.
5.    Σκεπάζουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 30-45 λεπτά).
6.    Χωρίζουμε την ζύμη σε 2-3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι, με το χέρι ή τον πλάστη, σε 2-3 πίτες. Σε ύψος περίπου μισό ως ένα δάχτυλο.
7.    Τις βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τις σκεπάζουμε και αφήνουμε  να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο (περίπου 30 λεπτά).
8.    Τις πατάμε βαθιά με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, σε όλη την επιφάνεια. Για να έχουν το παραδοσιακό σχέδιο. Αλείφουμε με λίγο νερό ανακατεμένο με λίγη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσουν.
9.    Ψήνουμε τις λαγάνες στους 180° Κελσίου για 30 λεπτά περίπου. Αν τις θέλουμε πιο τραγανές στο τελευταίο 5λεπτο δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
10. Όταν τις βγάλουμε αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις τυλίγουμε με πετσέτα για να παραμείνουν μαλακές και αφράτες.



     Δείτε επίσης και τις:   ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΑΓΑΝΑ 



 Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!



You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram